Leiden telt 35 hofjes en dat is veel voor een middelgrote stad. Hoewel, wist u dat Leiden in de 17e eeuw was Leiden natuurlijk de grootste stad van de Nederlanden, na Amsterdam. En Leiden telde een aantal rijke bewoners, die – vaak op hun sterfbed – hun plaatsje in de hemel veilig wilden stellen door een hofje te stichten. Daar mochten dan arme, oude, alleenstaande mensen gratis wonen.
Vandaag de dag worden hofjes bewoond door een dwarsdoorsnee van de bevolking, maar nog steeds zijn het oases van rust in een drukke stad, vaak voorzien van prachtige tuinen.

Hofjes zijn charmante, afgesloten wooncomplexen uit de 17e eeuw, bedoeld voor arme, alleenstaande, bejaarde mensen. Daar mochten ze gratis wonen, als ze zich tenminste aan de regels hielden. Dat Leiden zoveel hofjes telt bewijst hoe rijk de stad was, want hofjes werden meestal gesticht door rijke mensen, die iets liefdadigs wilden doen. Zo komt het dat de binnenstad kleine en grote poorten heeft, waarachter de rust en het groen welig tiert.
Uit diezelfde tijd stamt ook de Hortus Botanicus, de botanische tuin van de universiteit, die in de loop der eeuwen uitgroeide tot een sfeervol park, beplant met eeuwenoude bomen en nog steeds in gebruik in zijn oorspronkelijke functie.

U bezoekt tijdens dit arrangement op eigen gelegenheid de Hortus, waar u vrij mag ronddwalen door het park en de kassen om kennis te maken met de flora van over de hele wereld. Of wellicht wilt u even op een bankje gaan zitten en starend over de singel wat bijpraten. Na een uurtje komt onze gids u ophalen voor een wandeling langs de hofjes, de verborgen schatten van de stad, waarbij hij/zij u alles zal vertellen over hun geschiedenis en eigenaardigheden.
Ten slotte zet de gids u af bij een gerenommeerd restaurant, waar u kunt genieten van een smakelijke high tea.

Inclusief: begeleide stadswandeling, bezoek aan de Hortus, high tea
Duur: ca. 3,5 uur
Aantal personen: minimaal 10 personen. Bij kleinere groepen meerprijs.

klik hier voor meer informatie of boekingen